Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-05-08@05:24:38 GMT

انتقاد از حذف ادبیات در کنکور

تاریخ انتشار: ۱۰ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۳۷۳۷۵۱

انتقاد از حذف ادبیات در کنکور

یک معلم با انتقاداز حذف درس ادبیات از کنکور می‌گوید: زمانی که قرار باشد درسی از کنکور که ضریب چهار داشته حذف شود، خب این درس یواش یواش در ذهن دانش‌آموز کمرنگ خواهد شد و دیگر به آن نمی پردازند.

مرجانه فرشادی‌زاده، پژوهشگر و معلم ادبیات در گفت‌وگو با ایران اکونومیست درباره حذف درس‌های عمومی از کنکور ۱۴۰۲، اظهار کرد: جای  تأسف دارد که بگوییم، واقعیت قضیه این است که زبان فارسی و رشته زبان و ادبیات فارسی  و در پی آن فرهنگ ایرانی که در بطن زبان فارسی نهادینه است، مورد کم لطفی واقع شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  این تصمیم شاید تعدادی از دانش‌آموزان را خشنود کند اما ما که در بطن ماجرا و در کنار دانش‌آموزان هستیم می‌بینیم دانش‌آموزانی که اهل علم هستند و برای آینده خودشان برنامه‌ریزی کرده‌اند، خیلی هم‌رأی این تصمیم نیستند.

 او با بیان این‌که این تصمیم موجبات ضعف گسترده زبان فارسی را درنسل‌های بعدی فراهم خواهد کرد، افزود: ادبیات فارسی و ادبیات هر کشوری مجموعه‌ای از آموزه‌های اخلاقی، علمی، هنری، فرهنگی و اندیشه‌ای را در خود دارد و بسیاری از افکار دینی، مذهبی و خداشناسی را شامل می‌شود. ادبیات یک درس معمولی نیست. ادبیات زیبااندیشیدن، تلطیف روح و در نهایت انسان بودن را می‌آموزد. کمرنگ کردن آموختن این درس در واقع کمرنگ‌کردن همه این مواردی است که ذکر کردم. زمانی که قرار باشد یک درس از کنکور که ضریب چهار داشته، حذف شود، خب یواش یواش در ذهن دانش‌آموز کمرنگ خواهد شد ودیگر به آن نمی‌پردازد.

 فرشادی‌زاده خاطرنشان کرد: در گذشته چندین کتاب برای زبان و ادبیات فارسی داشتیم که الان بسیار محدود شده است. همچنین ساعتی که درهفته به این درس  اختصاص داده شده، فقط یک ساعت است! واقعیت این است که دبیر نمی‌تواند آن‌طور که شایسته و بایسته است، حق مطلب را ادا کند. دانش‌آموزان ما الان در ادبیات ضعف دارند. میانگین درصد ادبیات در کنکور در میان بچه‌ها حدود ۲۰ درصد است، در حقیقت زمان کمی که به این درس اختصاص داده ‌شده، باعث می‌شود دبیر نتواند کار خود را انجام دهد و فقط می‌تواند درس‌ها را خیلی مختصرتر توضیح بدهد، شاید در حد روخوانی باشد تا بتواند به همه درس‌ها برسد در نتیجه دانش‌آموز به صورت عمقی متوجه مسائل نمی‌شود و فکر می‌کند ادبیات یک‌ درس حفظ کردنی است اما در کنکور می‌بیند سوال‌ها به صورت مفهومی آمده و نمی‌تواند جواب دهد، پس می‌گوید ادبیات یکی از سخت‌ترین درس‌هایم است.

 او در ادامه بیان کرد: مسئله دیگری که وجود دارد این است می‌خواهند، آزمون درس ادبیات در پایه یازدهم و دوازدهم به صورت تشریحی بگیرند؛ تشریحی بودن آزمون خوب است زیرا ادبیات درسی نیست که بخواهیم به صورت تستی آزمون  بگیریم، ادبیات یک‌چیز درک‌ کردنی است و هر کسی درک خود را از ادبیات دارد، پس آزمون تشریحی خوب است اما این‌که فقط در دو پایه باشد، خیر خوب نیست زیرا دانش‌آموز از همان ابتدا این درس را سبک می‌گیرد و این موضوع برای جامعه خطرناک است. 

این معلم تأکید کرد: ادبیات یک کشور خیلی مهم است زیرا خیلی چیزها را در بر دارد و باید تأکید بیشتری روی این درس شود، برایم عجیب است که می‌خواهند درسی که روزی ضریب چهار در کنکور داشته و دانش‌آموزان آن درس را مهم تلقی می‌کردند، یکباره بردارند. آیا این اتفاق محلی برای تأمل ندارد؟ فکر می‌کنم این تصمیم، تصمیم شتابزده‌ای بود و امیدوارم تغییری در این تصمیم حاصل شود. بسیاری از همکاران ما هستند که به واسطه کنکور در کنار معلمی، شغل دارند اگر ادبیات در کنکور کنار گذاشته شود تدریس ادبیات برای کنکور کنار گذاشته می‌شود. البته این موضوع کم ‌اهمیتی است اما در سال‌های آینده تأثیر منفی‌ خواهد داشت.

او درباره این‌که چه پیشنهاداتی برای علاقه‌مند کردن بچه‌ها به ادبیات دارد، اظهار کرد: به نظرم مهم‌ترین کاری که می‌توانند در مدارس انجام دهند این است که ساعت ادبیات را بیشتر کنند، یک‌جلسه در هفته واقعا برای درسی که بسیار گسترده است، کم است. زمانی که در آموزشگاه به بچه‌های ریاضی و تجربی درس می‌دهم، ابتدا با بی‌میلی تمام سرکلاس می‌نشینند، دوسه ماه که می‌گذرد به من می‌گویند این درس ، یکی از درس‌های مورد علاقه‌ ما شده است. شیرین بیان کردن، به زیبایی‌های ادبیات پرداختن و بیان نکات ظریفی که در بطن ادبیات ما نهفته است، واقعا ادبیات را پرجلوه تر و پررنگ‌تر خواهد کرد اما زمان ادبیات در مدارس کم است و یک دبیر ادبیات نمی‌تواند این کارها را انجام دهد.

فرشادی‌زاده افزود: توجه نقالی و شاهنامه‌خوانی در کشور ما کم است؛ دیگر کشورهای فارسی‌زبان اشعار فردوسی را  بهتر از ما بلدند، یا می‌بینیم اشعار بیدل دهلوی را  افراد در رده‌های سنی مختلف در کشورهای هندوستان و پاکستان و.. خیلی بهتر از ما بلدند، مردم کوچه و بازارشان این اشعار را می‌خوانند، اما افراد اخص‌ ما حالاحالاها نمی‌توانند بخوانند و اصلا حفظ نیستند، زیرا به آن‌ها پرداخته نمی‌شود. اختصاص ساعت‌هایی به نقالی و شاهنامه‌خوانی و مثنوی‌خوانی یکی از کارهایی است که می‌توانند در مدارس از ابتدایی از کارهایی است که می‌شود، انجام داد.

او سپس گفت: هر کسی هر رشته‌ای که بخواهد بخواند، حتی ریاضی محض نباید از زبان و ادبیات فارسی جدا شود؛ باید رسانه‌ها و صدا و سیما به هر نحو که شده به زبان و ادبیات فارسی بپردازند اما متأسفانه از این خبرها نیست. آیا یک فیلم درباره حکایات مثنوی یا داستان‌های شاهنامه داریم؟ نداریم، این خیلی بد است، هیچ کشوری این‌طور نیست. مثلا کشور چین افسانه‌هایی را که در بین خودشان هم خیلی کمرنگ است، فیلم و سریال می‌کند اما ما کتابی مثل «شاهنامه» داریم که افتخار ایران و افتخار هر فارسی‌زبان است اما آیا یک آدم‌ عامی ایرانی، چهار بیت از آن را از حفظ است؟ باید روی این‌ها کار کنیم اما در عوض این‌ کارها می‌گوییم از کنکور برداشته شود که بچه‌ها راحت ادبیات را کنار بگذارند. ادبیات آنقدر کم‌رنگ است که مادر یکی از بچه‌ می‌گفت، «اصلا خانم  فرشادی ! ادبیات چه دارد که بخواهیم روی آن مانور بدهیم؟» در ذهن‌ها این تصور از ادبیات وجود دارد. من در پاسخ به او گفتم «ادبیات چه‌ ‌ندارد، ادبیات مانند یک داروخانه است که برای همه دردها درمان دارد.» واقعا حیف، حیف...

 

منبع: خبرگزاری ایسنا برچسب ها: زبان وادبیات فارسی

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: زبان وادبیات فارسی زبان و ادبیات فارسی دانش آموزان دانش آموز ادبیات یک درس ها بچه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۷۳۷۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از پاسداشت زبان فارسی تا تجلیل از فعالان و کنشگران حوزه میراث‌ فرهنگی

به‌ گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، در این نشست که امروز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳، در محل سالن فجر وزارت میراث‌فرهنگی و با حضور مدیران کل ستادی معاونت میراث‌فرهنگی و نیز حضور برخط مدیران کل و معاونان میراث‌فرهنگی استان‌ها برگزار شد، مهمترین برنامه‌های گرامی‌داشت هفته میراث‌فرهنگی تشریح شد.

فاطمه داوری مدیرکل حفظ و احیای بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی در این نشست هماهنگی با بیان این که «میراث‌فرهنگی، مشارکت عمومی و مسئولیت اجتماعی» اصلی‌ترین شعار و رویکرد هفته میراث فرهنگی در سال جاری است، اظهار کرد: ابلاغیه برگزاری هفته میراث‌فرهنگی با امضای قائم مقام وزیر و معاون میراث‌فرهنگی به استان‌ها اعلام شده است.

او افزود: در این دستورالعمل کاملا برنامه‌های هفته میراث‌فرهنگی تشریح شده و بر این اساس مدیران کل استانی در روز‌های ۲۳ و ۲۴ اردیبهشت با برپایی نشست خبری به استقبال هفته میراث‌فرهنگی خواهند رفت و به تشریح مهمترین برنامه‌های گرامی داشت این هفته در استان‌ها خواهند پرداخت.

داوری با اشاره به روز ۲۵ اردیبهشت روز بزرگداشت فردوسی و نکوداشت و پاسداشت زبان فارسی، اضافه کرد: در این رابطه برنامه ملی با محوریت استان خراسان رضوی برگزار می‌شود، اما انتظار می‌رود در سایر استان‌ها نیز برنامه‌های مرتبط با پاسداشت زبان فارسی برگزار شود.

مدیرکل حفظ و احیاء بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی ادامه داد: روز ۲۹ اردیبهشت روز موزه است که برنامه‌های مخصوصی در این روز تدارک دیده شده است. همچنین روز ۳۱ اردیبهشت که مصادف با سالروز تولد امام رضا است به نام روز میراث رضوی و میراث دینی نام‌گذاری شده است. ظرفیت بهره‌گیری از این میراث، در برخی از استان‌ها وجود دارد و انتظار می‌رود که مدیران کل استانی دراین باره برنامه‌ریزی مناسبی داشته باشند.

داوری ادامه داد: روز یکم خرداد با محوریت توجه ویژه به میراث ناملموس برنامه‌هایی اجرا خواهد شد و روز دوم خرداد که به نام روز «میراث‌فرهنگی الفبای زندگی» نام‌گذاری شده، برنامه‌ریزی‌ها باید باعث تقویت ارتباط بین میراث‌فرهنگی و بدنه مردمی شود.

او در ادامه گفت: روز‌های ۳ و ۴ خرداد نیز با توجه به سالروز آزادسازی خرمشهر و نیز روز مقاومت مردم دزفول، با تکیه بر این عنوان برنامه‌های بسیار خوبی را داریم. روز ۵ خرداد نیز به نام روز میراث دفاع مقدس نام‌گذاری شده و با توجه به ظرفیت‌های میراث دفاع مقدس در حوزه میراث‌فرهنگی ملموس و ناملموس برنامه‌های بسیار خوبی در این باره تدارک دیده شده است.

مدیرکل حفظ و احیاء بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی یادآور شد: اهداف رویکردی و برنامه‌هایی که انتظار داریم این است که در درجه اول در برنامه‌ریزی‌ها و اهداف چند کلیدواژه مهم مانند توسعه نقش جوامع محلی، تبیین مسئولیت اجتماعی، تقویت مشارکت‌های مردمی و ... مد نظر قرار گیرد.

او یادآور شد: در سطح ملی ستادی تشکیل شده و در سطح استان نیز ستاد هفته میراث‌فرهنگی تشکیل می‌شود که ریاست آن با مدیرکل استان و دبیری آن بر عهده معاون میراث‌فرهنگی هر استان است. البته حتما در ستاد‌های استانی سایر معاونان و مدیران استانی حضور و مشارکت خواهند داشت.

مدیرکل حفظ و احیاء بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی در ادامه گفت: تهیه فهرستی از برنامه‌های اصلی، برگزاری نشست خبری، تهیه بسته‌های اطلاع‌رسانی، برگزاری نشست با منتخبین مردم در مجلس شورای اسلامی، راه‌اندازی شعب استانی انجمن خیرین، زیرنویس تلویزیونی به مناسبت هفته میراث‌فرهنگی، برنامه‌ریزی برای جلسه با امام جمعه، استفاده از ظرفیت‌های گرافیکی و تبلیغات محیطی، برگزاری جلسه شورای فرهنگ عمومی با موضوع میراث‌فرهنگی، حضور مدیران کل استانی به‌عنوان سخنران پیش از خطبه‌های نماز جمعه، تجلیل از فعالان و کنشگران حوزه میراث‌فرهنگی، تدوین بسته‌های بازدید مسئولان و استادان دانشگاه‌ها و نخبگان، برگزاری جشنواره کودک و میراث‌فرهنگی در تمامی موزه‌ها و اماکن تاریخی و ... از مهمترین سرفصل‌های برنامه‌های هفته میراث‌فرهنگی است.

در این نشست همچنین فرمانده یگان حفاظت میراث‌فرهنگی، مدیرکل امور موزه‌ها، مدیرک امور استان‌ها، مدیرکل پایگاه‌های ملی و جهانی و رئیس کل موزه ملی به تشریح برنامه‌های مرتبط با هفته میراث‌فرهنگی در حوزه سازمان و اداره‌کل متبوع خود پرداختند.


اداره کل روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی

Zohreh Saeedi, [۵/۵/۲۰۲۴، ۱۲:۵۹ PM]گردشگری می‌تواند در ارتقای سطح اقتصاد استان‌ها نقش به‌سزایی داشته باشد/ رویکرد گیلان در مسیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی امیدوار کننده است

نماینده مردم رشت و خمام در مجلس شورای اسلامی با بیان این که گردشگری یکی از مهمترین محرک‌های چرخ تولید و اقتصاد کشور است، گفت: گردشگری می‌تواند در ارتقای سطح اقتصاد استان‌ها نقش به سزایی داشته باشد چرا که بسیاری از استان‌های ایران از جمله گیلان از این ظرفیت برخوردار هستند که بتوانند به قطب اقتصادی و پررونق گردشگری کشور تبدیل شوند.

به گزارش اداره کل روابط عمومی و اطلاع رسانی، محمدرضا احمدی سنگری، نماینده مردم رشت و خمام در مجلس شورای اسلامی با بیان این که در بسیاری از نقاط کشور از جمله گیلان شاهد رونق تولید و اشتغال در حوزه‌های مختلف از جمله گردشگری هستیم، گفت: یکی از نیاز‌هایی که هر استان پر جاذبه برای تبدیل شدن به قطب گردشگری، داراست، برپایی نمایشگاه‌ها و جشنواره‌های مختلف برای برقراری ارتباط با بازار‌های بین المللی است.

او همچنین با اشاره به این که رویکرد استان گیلان در مسیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری امیدوار کننده است، افزود: البته که هنوز تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله زیادی باقی مانده، اما استانی همانند گیلان دارای بزرگترین نعمت گردشگری یعنی دریا و فضای سبز است که با برنامه ریزی و انسجام این نعمت‌ها می‌تواند در مسیر توسعه استان قرار بگیرد.

این نماینده مجلس با تاکید بر اینکه ارتقاء وضعیت اقتصادی استان و معیشتی مردم یکی از مهمترین اهداف و اولیت هاست، ادامه داد: حوزه وسیع گردشگری میتواند در ارتقای سطح اقتصاد استان‌ها نقش به سزایی داشته باشد چرا که بسیاری از استان‌های ایران از جمله گیلان از این ظرفیت برخوردار هستند که بتوانند به قطب اقتصادی و پررونق گردشگری کشور تبدیل شوند.

احمدی سنگری همچنین با بیان این که برای چرخش چرخ اقتصاد کشور نباید به خارج از مرز‌ها چشم دوخت، اظهار کرد: برای مثال در استانی همچون گیلان و دیگر شهر‌های شمالی کشور حمایت از بخش کشاورزی بسیار حائز اهمیت است و همچنین با اتکاء به اقتصاد دریامحور و حمل و نقل ریلی این استان‌ها میتوانیم اتفاقات خوبی را در بخش اقتصادی کشور رقم بزنیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • استوری تند و تیز مدیر روابط عمومی سپاهان علیه رسانه فارسی‌زبان خارج از کشور + عکس
  • جایزه نوبل ادبی باید به فردوسی تعلق می‌گرفت
  • دیدار رئیس سازمان فرهنگ با معاون وزیر خارجه ارمنستان
  • از پاسداشت زبان فارسی تا تجلیل از فعالان و کنشگران حوزه میراث‌ فرهنگی
  • برنامه‌های هفته میراث‌فرهنگی؛ از پاسداشت زبان فارسی تا تجلیل از کنشگران فرهنگی
  • تشریح برنامه‌های هفته میراث‌/ پاسداشت زبان فارسی وتجلیل از فعالان
  • ایران در ارمنستان چگونه معرفی می‌شود؟
  • چهره‌های مشهور ادبیات که مست عشق پارسا پیروزفر را دیدند | میرجلال‌الدین کزازی: از آغاز تا انجام، شادمان و خشنود بودم...| تصاویر
  • ایران هراسی در مقابل آموزش زبان فارسی و تبلیغ سفر به ایران
  • جمهوری اسلامی؛ عصر شکوفایی ادبیات اقوام/ شیرنوایی نابغه ای که ناشناخته مانده است